tiistai 25. maaliskuuta 2014

Tutustumisretki Helsinkiin opiskelijoiden kanssa

Toisenlaisia katsomuksia kohtaamassa osa II

  • Tutustuminen Juutalaiseen Synagogaan
  • Tutustuminen Uspenskin Katedraaliin
  • Erilaisten katsomusten kohtaaminen, ymmärtäminen ja kunnioittaminen

Viimeviikkoisen maailmanuskontojen tuntipläjäyksen jälkeen (blogiteksti tulossa) suuntasimme tällä viikolla tutustumaan muihin maailmankatsomuksiin Helsingissä. Vierailun aikataulu oli tuotu tiettäväksi opiskelijoille ja heidän vanhemmilleen niin facebook -ryhmässä kuin vielä Wilmassa. Etukäteisjärjestelyt (matkainfo, juna- ja ruokalippurahat, vierailuista sopiminen, ohjelman hinkkaaminen jne) veivät mukavasti opettajien aikaa, mutta sen kestää, koska itse päivä oli mitä mainioin.


Opiskelijoille oli annettu etukäteen tehtäväksi pohtia 3 kysymystä esitettäväksi päivän aikana vierailukohteissa. Paikan päällä kerroimme heille, että kukin valitsisi kysymyksistään luontevimmin tilanteeseen sopivan ja kysyisi retken aikana yhden kysymyksen ääneen. Päivän uusi tehtävä oli ottaa päivän aikana kohteista tai Helsingissä uskonnollisiin ilmiöihin tai asioihin liittyen kuvia, joissa ei näkyisi ihmisiä. Näistä he valitsisivat yhden, jonka julkaisevat sitten joko omassa portfoliossaan tai facebook -ryhmän seinällä, joko päivän aikana tai ennen ensi viikon oppitunteja. 



Tutustuminen Juutalaiseen Synagogaan

 

Kävelimme kauniissa säässä rautatieasemalta kohti Helsingin juutalaista synagogaa. Matkalla sinne keskustelimme jo opiskelijoiden kanssa edessä olevasta turvatarkastuksesta, poikien päähän laitettavista kipa -päähineistä ja muusta opiskelijoiden mieltä askarruttavista teemoista. Opiskelijoiden omat teoriat kipan merkityksestä olivat mielenkiintoisia, joskaan eivät uskonnollisia. Oli hienoa, että meillä oli aikaa myös kepeämmälle keskustelulle matkan aikana. 

Ensimmäinen kiinnostusta herättävä tilanne kohtasi opiskelijat synagogan portilla, missä jokaiselle opiskelijalle esitettiin englanniksi kysymyksiä heidän laukkujensa ja taskujensa sisällöistä. Tämän tarkastuksen jälkeen bongailimme jo uskonnollisia symboleja synagogan ja siellä toimivan juutalaisen koulun pihalta. Siirryimme opastettuna kohti synagogaa, missä pojat saivat päähänsä kipat.

Istuuduimme penkeille kuulemaan lisää Suomen juutalaisten historiasta, synagogan vaiheista, juutalaisten perinteistä, säännöistä ja elämästä. Opiskelijat kysyivät todella hyviä kysymyksiä ja keskittyivät hetkeen hiiren hiljaa. Tunnin istumisen jälkeen penkit alkoivat narista levottomasti, mistä päättelimme ajan tulleen täyteen ja siirryimme tutustumaan synagogaan kävellen. Opiskelijat ottivat kuvia synagogasta monesta eri kohtaa ja mietin, miten he näkevät synagogan. Muutamia kuvia putkahteli jo facebook -ryhmän seinällekin selitysten kera. Siirryimme lounaalle Kamppiin ja sen jälkeen kävelimme kohti Katajanokan Uspenskin katedraalia.

Tutustuminen Uspenskin Katedraaliin

Uspenskin katedraaliin saavuttiin jo vähän retken väsyttämissä tunnelmissa, mutta iloisin mielin. Reipas kävely Aleksanterinkadun läpi kauniissa säässä teki kaikille hyvää. Osalla oli hieman meinannut unohtua, että kristinuskoon kuuluu useita kirkkokuntia, ja porukassa kyseltiin, että mihinkäs nyt onkaan tultu. Eiköhän lopulta jokaiselle ollut selvää, että kirkossa ollaan. 

Saimme kierrellä kirkkosalissa hyvin vapaasti, ja katseltavaahan siellä riittää. Avara tila innosti liikkumaan, ja kiinnitti opiskelijoissa huomiota. Tila poikkesi penkkien puuttumisessa niin olennaisesti luterilaisista kirkoista ja juuri tutustumastamme synagogasta. Oppaamme vastaili opiskelijoiden kysymyksiin, joita oli laidasta laitaan. Tuntui hienolta, kun ryhmä on niin reipas kyselemään ja keskustelemaan! Eniten mielenkiintoa vaikutti herättävän suurikokoinen ikonostaasi, ja kuninkaan ovien taaksekin yritettiin kurkkia. 

Vierailun lopuksi kokoonnuimme katedraalin kryptaan, jossa oli runsaasti ikoneita ja muuta kiinnostavaa, vanhaa ja arvokasta esineistöä. Kirkkoa ja kryptaa pidettiin niin mukavana paikkana, että jopa kyseltiin synttäreiden viettämisen mahdollisuudesta siellä.

Erilaisten katsomusten kohtaaminen, ymmärtäminen ja kunnioittaminen

Koko päivän kantamana teemana oli kohdata toisin ajattelevia, ymmärtää heidän taustojaan, kokemuksiaan ja kyetä tämän tiedon ja ymmärryksen varassa kunnioittamaan toisin maailmaa katsovia ja erilailla uskovia samanarvoisina kuin me olemme. Olen todella tyytyväinen siihen, että teimme tämän porukan kanssa retken, sillä uskon vierailun antaneen heille konkreettisemmin kuvaa siitä, miten elämää voi ymmärtää ja käsittää hyvinkin monella eri tavalla.

Jään mielenkiinnolla odottamaan ja seuraamaan opiskelijoiden portfolioita ja kuvia päivästä selityksineen. Haluan rohkaista myös sinua hyvä opettajatoveri siihen, että vaikka reissujen ja matkojen tekeminen, suunnittelu ja toteutus on työlästä koulun perusarjen keskellä, kokeile sitä silti. Se on todellakin vaivansa arvoista!

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti